Pierogi med barszcz ~ Polska piroger

pierogi-med-barszcz.jpg

Glad första advent allesammans!

Tiden går fort. Tänk att det redan är första advent. Vips så är det julafton och nyårsafton! Jag hade därför nu, veckorna innan jul tänkt att dela med mig av några av mina favorit-julrecept.

Idag hade jag tänkt att dela med mig av mitt första recept.

Denna maträtt, polska piroger, är min absoluta favoriträtt.

Jag tror att den alltid kommer att vara det. Ni förstår, jag är uppvuxen på mammas hemlagade polska mat, och ingenting slår dessa hemmagjorda polska piroger!

Vad är polska piroger då?

Låter det som en vädigt exotiskt rätt för dig? Kanske en väldigt främmande maträtt?

Polska piroger är inte som andra piroger.

Det uppenbara som skiljer de från de som man annars kanske ser som "vanliga" piroger är att degen inte innehåller jäst. Dessa piroger är då annorlunda eftersom de inte bakas i ugnen, utan de kokas.

Polska piroger kan med andra ord liknas med dumplings. Förutom då att de inte innehåller samma asiatiska smaker.

Skönt kanske du tänker, att inte behöva jäsa degen i detta recept. Ja... Men! D

et tar ändå mycket tid att göra, det är många moment som ska utföras. Låt dig inte skrämmas dock. För med vissa rätter, så som denna, så är det bara så värt.

 För det blir så himla gott! :)

polska-piroger-veganska.jpg

...tillbaka till julstämningen!

Men, detta är väl inget julrecept kanske du tänkte redan när jag tidigare nämnde att detta är det första julreceptet som jag vill publicera.

Jo! Till det polska julbordet så ätes det traditionellt piroger med barszcz. Detta recept gör jag sällan till jul dock, utan lite när som, eftersom, det som sagt är min favoriträtt.

Så, känner du för att införa något nytt på julbordet i år, så kan jag inte annat än att starkt rekommendera dessa polska piroger! :)

Traditionellt sätt så är inte pirogerna veganska, utan degen brukar oftast göras med ägg.

Efter att ha experimenterat i många år och sökt efter det perfekta deg-receptet så insåg jag att, att göra en deg med hett vatten och utan ägg, var vägen till framgång!

Detta var faktiskt innan jag blev vegan, och hur bra är inte det nu, då jag är vegan och redan kommit fram till det bästa deg-receptet?!

Förutom det faktum att degen traditionellt sätt inte är vegansk så är oftast inte fyllningarna det heller. Min mamma har alltid fyllt pirogerna med mejram-kryddad färs från ko...

Men!

Jag har veganiserat mammas recept utan problem!

När de inte innehåller animalier kan man dessutom äta ännu fler utan att bli illamående, dubbelt plus! :P

Värt att nämna är att traditionellt sätt brukar inte pirogerna fyllas med färs utan med typ surkål, svamp och kött. Jag hoppas nu du gillar detta recept och att du testar dessa någon dag då du har mycket tid, jag kan lova att det är värt det.

Det kan inte sägas för många gånger, polska piroger är sååå gott!

Om du har några frågor, vad som helst, lämna då gärna en kommentar. :)

Ha nu en fin första advent så återkommer jag till veckan med ett nytt recept. 

veganska-piroger.jpg

Polska piroger

(- ca 30 st)

 

Deg

5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/4 dl hett vatten

 

Fyllning

300g fryst vegansk färs ( -seitanfärs från ekko gourmet)
150g färska champinjoner
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk torkad mejram
1 tsk vitlökspulver
1 tsk olja
Grovmalen svartpeppar
Herbamare örtsalt
ev. salt & vitpeppar

 

Polsk rödbetssoppa - Barszcz

(ca 3 portioner)

 

2 medelstora färska rödbetor
1 medelstor morot
1 medelstor gul lök
5 vitlöksklyftor
1 msk mejram
1 stort lagerblad
4 kryddpepparkorn
1 tärning grönsaksbuljong
Grovmalen svartpeppar
5 dl vatten
1-2 tsk ättika
- eller juice av cirka 1/2 citron

Eventuellt färsk hackad bladpersilja

 

 

 

Gör så här

1. Börja med att göra soppan. Skala alla rotsaker. Skär rödbeta, morot och gul lök i jämnstora bitar. Det ska inte vara finhackat utan ganska grovt skuret.

2. Skala och krossa vitlökssklytorna. Skiva de, lämna en till två skivade klyftor till senare. Tillsätt alla ingredienser till en kastrull, allt förutom ättika/citronjuice och den sparade vitlöken.

3. Låt soppan koka upp, låt sedan småkoka i cirka 30-40 minuter, eller till morötterna och rödbetorna är genomkokta. Rödbetorna ska ha lite bett och gärna inte vara sönderkokta.

4. Smaka på slutet av med ättika eller färskpressad citronjuice samt salt och peppar. Tillsätt den vitlök som lades undan tidigare och tillsätt bladpersilja. Låt koka upp en minut, eller stäng av värmen och låt soppan stå på eftervärme.

 

 

För pirog-fyllningen

1. Gör nu färs-fyllningen. Skölj champinjonerna noggrant, eller borsta av all jord noggrant.

2. Finhacka gul lök och champinjoner. Stek löken i oljan, alternativt lite vatten om en non stick panna används.

3. Tillsätt champinjonerna och vitlök. Stek till champinjonerna har släppt ut vätska och blivit mjuka och tillsätt sedan färsen.

4. Krydda och stek till allt är genomstekt, smaka av så att fyllningen smakar bra.

Den ska gärna vara lite saltare än vad som kan tycka behövas, det eftersom degen inte är så salt. Ta av fyllningen från värmen och ställ undan till senare.

 

 

För pirog-degen

1. Nu kan degen förberedas. Tillsätt mjöl och salt till en bunke. Blanda väl.

2. Tillsätt kokt vatten, lite i taget. Vattnet ska vara hett, då går degen ihop lättare men akta så du inte bränner dig!

3. Knåda ihop degen i cirka 3-5 minuter på ett lätt mjölat bakbord. Dela upp degen i två delar och nu kan pirogerna börja formas.

4. Kavla ut en degbit i taget. Tjockleken på degen ska vara relativt tunn, lite tunnare än en bulldeg, men var försiktig så degen inte blir för tunn, då kan degen spricka.

5. Skär ut rundlar med en pirog-utstickare eller ett glas.

6. Spar den deg som blir kvar och knåda ihop degresterna med den andra deghalvan, använd eventuellt lite mer hett vatten om det är svårt att knåda ihop degen.

7. Fyll deg-rundlarna med en rågad tesked fyllning, beroende på hur stor utstickaren var. Pirogen ska vara full men ändå gå att nypa ihop utan problem. Använd en gaffel för att stänga pirogens kanter helt.

Var noggrann med det, det är inte kul om alla spricker när de kokas, vilket kan vara lätt hänt om man slarvat med stängningen. Av mina 28 piroger som blev så öppnades 3 under kokningstiden, och då hade jag noggrant nypt och gafflat ihop ändarna.

8. Koka pirogerna i en stor kastrull/gryta, som gärna rymmer 3 liter. Cirka 7 åt gången för en gryta i den storleken. Pirogerna ska kokas i ungefär 3-4 minuter.

När de lägger sig på ytan är de klara, men jag brukar låta de koka i cirka en minut till då för att garanterat veta att de är klara och inte degiga.

9. Stjälp upp på en plåt/fat. Blir det färsfyllning över så kan den serveras med pirogerna.

10. Kavla ut andra deghalvan och återupprepa processen.

Man kan sticka ut alla rundlar som går innan man går vidare för att fylla allt. Men det kan vara bra om man är två och hjälps åt, att en kavlar, och en fyller samt kokar.

 

Viktigt att tänka på är att denna deg lätt kan torka, så och man väljer att sticka ut alla rundlar först innan man börjar fylla några så måste man spraya de med vatten, torkar de går de inte att stänga igen. Eventuellt att man lägger en fuktig trasa ovanpå deg-rundlarna...

vegetariska-polska-piroger.jpg

Servera varma med rödbetssoppan och njuuuut! Detta är min absoluta favoriträtt!

Inlägget är uppdaterat den 18/7-2017 med en receptvideo för hur du tillagar barszcz. Observera att jag i videon lagar en dubbel sats av receptet för rödbetssoppan ovan.

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Julens recept ~ 2016

Krämig vegansk jordärtskockssoppa