2 år som vegan - min väg till veganismen

min-vag-till-veganismen1.jpg

Idag firar jag två år som vegan!

 

Jag tänkte därför att det vore kul att dela med mig av hur jag gick tillväga för att bli vegan. Givetvis vill jag med min historia kunna inspirera dig som läser att också göra grönare val i din vardag.

Kanske väljer du att bli vegan eller kanske inte... Men har jag fått dig att äta en måltid mer som är av vegetabiliskt ursprung så är jag nöjd.

Värt att tillägga är att jag själv aldrig har kunnat se mig som vegan. Det var bara något som hände.

Innan jag började att äta mer vegetariskt tänkte jag inte ens på vad en vegan är och gör.

Just begreppet veganism var inget som förekom i min värld, det inte för än jag själv började nudda vid ämnet.

2 år senare sitter jag nu här och kallar mig själv vegan.

För vissa veganer kanske jag inte är tillräckligt vegan för att få kalla mig själv vegan.

Däremot för andra personer som ser veganismen som något främmande så kanske jag är en extremist i deras ögon...

...vilket som så skriver jag detta inlägg för att kunna inspirera andra.

Jag skriver inte detta för att verka extrem eller liknande, vi alla tar dom beslut som vi vill och vi alla har våra egna förutsättningar som spelar roll i dom beslut som vi tar.

Med det sagt. Här är min historia om hur jag kom att bli vegan. :)

 

 

Jag bestämde mig för att prova på en vegetabilisk kost en vecka, utan konstigheter och inga krav

 

14 September 2015 det är dagen då jag själv valde att testa på en växtbaserad kost. Jag minns själv hur jag låg och funderade över det här med att utesluta alla animalier ur min kost.

Just den dagen tänkte jag, varför inte prova på en vecka. Inga animalier, bara ett försök Madde. Inga stora krav men varför inte testa?

Jag testade en vecka, nu två år senare så sitter jag här och skriver denna text, som vegan. 

 

 

Stegvis. Det är svaret för min väg till veganismen

 

Det hela startade med att jag valde att äta vegetariskt i skolan. Närmare bestämt så skrev jag på ett papper med önskemål att för att få äta samma kost som en pescetarian äter.

För dig som inte vet definitionen av en pescetarian så är det så att en pescetarian äter lacto-ovo vegetariskt men också fisk och skaldjur.

Följdfråga. Vad betyder lacto-ovo?

- Lacto står för mjölk och ovo för ägg. En lacto-ovo vegetarian inkluderar alltså ägg och mjölk i sin kost.

Anledningen till att jag valde att äta vegetariskt i skolan var för att det var lite av en populär trend.

Allt fler bytte till vegetariskt för dom tyckte att det var godare mat än den icke-vegetariska maten som erbjöds. Som person har jag alltid haft intresse för miljöfrågor och har varit miljömedveten.

Nu kände jag såhär, varför inte?

Varför inte äta vegetariskt en måltid om dagen 5 dagar i veckan?

Det är positivt för miljön och det är något som var viktigt för mig. Jag kände ett ansvar. Som nämnt ovan så åt jag fortfarande fisk när det erbjöds.

En annan faktor var också att vi under en lektion hade sett på dokumentärfilmen "FOOD, Inc".

Denna dokumentär fick mig inte att avskräckas från kött men den gav mig nog en funderare som satt där i bakhuvudet och hjälpte mig i riktningen mot en mer medveten livsstil.

 

 

Velat hade jag gjort länge men jag var inte helt säker på det här med vegetariska måltider

 

Jag som då var någorlunda hjärntvättad av att kolhydrater skulle undvikas för en hälsosammare kost. Hur skulle jag kunna bli mätt på vegetarisk mat om jag samtidigt försökte äta mestadels proteiner? Det var detta jag ifrågasatte.

Inte gillade jag bönor heller, bönor tvingade jag i mig ibland för hälsans skull...

Att äta mer kolhydrater insåg jag behövde bli ett måste när det kommer till att äta vegetariskt.

Jag fick tänka bort alla dessa tankar om huruvida mycket kolhydrater jag borde äta eller inte äta.

I och med att jag började äta mer vegetariskt så har jag också fått en hälsosammare relation till hur en balanserad måltid bör se ut. Detta var en tankeställare och ett viktigt lyft för min del när det kom till hälsan och maten.

Där var jag nu och åt vegetarisk lunch några dagar i veckan...

Allt eftersom jag hade ätit vegetariskt på skolan så väcktes en nyfikenhet att börja experimentera med mer vegetariska recept och måltider hemma.

Innan jag åt vegetariskt på skolan så var min tanke kring vegetarisk mat att det var något som inte mättar.

Att jag hade sånna tankar i bakhuvudet ligger nog i att jag är uppvuxen i ett hus där det åts kött till varje måltid och att experimentera med vegetariska recept var inget som var särskilt aktuellt.

 

 

Tillslut tog samvetet över när det kom till mitt köttätande

 

Jag minns väl den gång jag faktiskt hade dåligt samvete över att äta kött och det var denna gång som jag faktiskt också inte tyckte kött var särskilt gott längre.

Samvetet hade kommit ikapp mig. Det var en måltid med tacos och köttfärs framtagen från en ekologiskt uppväxt ko.

Det är fint med ekologiskt tänkte jag betryggande. Men vad fasen! Inte kände jag att det var rätt att äta köttet för det ändå.

Nej, nu fick det vara nog!

Om detta tillfälle var den sista gången jag åt kött minns jag inte exakt, men det är då iallafall sista gången jag själv minns att jag konsumerade kött (bortsett från de gånger jag åt fisk och skaldjur).

Därefter började jag att äta allt mer vegetariskt även hemma.

Jag gick från att vara pescetarian under skoltid till att bli pescetarian på heltid.

Köttet försvann helt från min kost men något som jag varit uppvuxen på och varit tokig i är just räkor. Räkor åt jag fortfarande väldigt länge, även fast jag utöver det mest åt lacto-ovo vegetariskt.

 

 

Från pescetarian till en kortvarig lacto-ovo vegetarian

 

Allt eftersom att jag började äta mer vegetariskt så valde jag efter några veckor eller någon månad (jag minns faktiskt inte helt säkert) att utesluta fisk och skaldjur helt från kosten och bli lacto-ovo vegetarian.

Nu hade jag kommit ytterligare en bit mot veganismen och utan att ens egentligen tänka på det. Med att tänka på veganismen så menar jag att jag inte hade en grundtanke att bli vegan utan jag var nu lacto-ovo vegetarian och tänkte inte mer på det än så.

Jag minns väl att jag tidigt började experimentera mer med veganska recept även fast jag fortfarande "bara" var lacto-ovo vegetarian.

I och med att jag experimenterade allt mer med veganska recept så insåg jag att detta gick.

Det var inte helt omöjligt!

Jag minns väl hur en av de första veganska rätterna som jag tillagade var en vegansk risotto gjord med kokosmjölk, spenat och edamamebönor.

Denna blev en favorit under den tiden, däremot inget recept som jag faktiskt har lagat sen dess. Jag antar att jag åt mig less på den risotton.

Med detta sagt så blev min tid som lacto-ovo vegetarian kortvarig. Nu hade jag börjat läsa på mer om anledningarna till att bli vegan och därmed närmade jag mig veganismen allt mer och mer...

 

 

Sociala profiler hade stort inflytande

 

På sistone har jag tänkt mycket på vilken som var den första jag följde på sociala medier som var vegan. Efter ett tag kom jag på vem, det var instagram kontot @superfoodsiobhan.Henne följde jag säkert över ett år innan jag ens själv övervägde att bli vegan.

Jag minns hur jag verkligen gillade hennes konto och tyckte allt såg så gott ut. Men. Själv tänkte jag hela tiden att hon var lite halvt tokig som ändå valde att vara vegan.

Varför undvika en massa mat? Varför??

Nog såg det gott ut, men hur orkar man med att vara så "speciell" i sina val tänkte jag...

Tänka sig var jag själv befinner mig nu... Haha!

Den person som faktiskt fick mig att öppna mina ögon för djurrätt och hur vidrig köttindustrin ser ut i världen idag var den kända youtube och instagram profilen Essena O'neill.

Tack vare Essenas youtubevideos där hon talade om köttindustriernas verkliga sida så öppnades mina ögon sakta men säkert till varför en väljer veganismen.

Därefter startade jag min nya livsstil som vegan. Den 14 september 2015.

Nu vill jag säga det datumet för jag tror det var då och det är detta datum som jag firar. Ska jag vara helt ärlig så minns jag inte exakt.

Idag följer jag en massa influencers som förespråkar veganismen och därmed har mitt egna intresse för att dela med mig kring detta ämne växt. Jag är tacksam för alla som har delat med sig på sociala medier kring detta viktiga ämne.

Det är tack vare många personer som jag idag får ta del av veganismen och har lärt mig en massa kring detta ämne. Kring allt från djurrätt till hälsa och miljö.

 

 

Funderar du på att bli vegan? Eller vill du arbeta mot en grönare vardag?

 

Gör det som känns rätt för dig!

Var inte rädd för att experimentera och testa nya saker. Kom ihåg att när man idag väljer att bli vegan så är man en normbrytare.

Se därför till att läsa på om veganismen. Kring hälsoaspekten, miljöfördelar och djurrätt.

På så sätt kan du bemöta människor som är skeptiska eller nyfikna mycket lättare.

Kanske är du som mig och gör saker bäst långsiktigt eller så kanske du är en person som gärna blir vegan/vegetarian över natten. Vi alla är olika. Huvudsaken är att vi alla strävar mot ett mål och gör vårt bästa när det kommer till de förutsättningar som en själv har!

Jag tror på dig! 

Har du några frågor? Jag hjälper dig mer än gärna. Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet eller skicka iväg ett mejl till mig.

Tack snälla till dig som orkade läsa igenom hela detta inlägg. Kom ihåg att du kan göra skillnad för djuren och naturen.  ♥

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine