Luftiga och saftiga veganska lussebullar

Luftiga och saftiga veganska lussebullar

veganska-saftiga-lussebullar.jpg

Det här är mitt allra bästa recept på lussebullar! Jag har jobbat och själv tagit fram detta recept sedan före julen 2019! Provbakat har jag gjort minst 5 gånger. Det här är ett recept som är välbeprövat av mig. Tanken har hela tiden varit att receptet ska bestå av ingredienser som alla har hemma. Inga jobbiga substitut eller liknande.

Lussebullarna är fantastiskt fluffiga och goda och när jag åt min första lussebulle för i år, bakat efter detta recept så kände jag en sådan glädje så att öronen nästan skakade. ;)

Min perfekta lussebulle ska ha en tydlig smak av saffran, vara luftig som ett moln, söt men inte sliskig och den ska innehålla russin gärna både i degen och som dekoration.

För att lyckas med lussebullarna och specifikt detta recept så har jag några tips! Detta är vad jag har lärt mig över åren genom alla mina lussebulle-bak.

Så här lyckas du med fluffiga lussebullar:

1. Viktigt! Väg alla ingredienser på en köksvåg. Gäller alltid för ett lyckat bröd och bull-bak! När man måttar mjöl så packas mjölet olika mycket i varje gång, d.v.s du får olika mycket mjöl (i vikt) väldigt lätt i ditt deciliter mått. Detta resulterar i varierande resultat på ditt slutgiltiga bak. Du råkar antingen ta för mycket mjöl, vilket är det vanligaste, eller så kan det bli för lite!

2. Var försiktig med mjölet! Det är vanligt att tillsätta lite för mycket mjöl till degen om man är ovan att baka bröd/bullar. En kladdig deg kan vara svår att hantera för dig som är nybörjare. En kladdig deg är samtidigt nyckeln till saftiga och luftiga bullar. En torr och hård deg gör lätt att bullarna spricker, gör de kompakta och torra.

I detta recept använder jag en metod där man låter degen vila en kort stund mellan knådning. Detta gör att degen blir hanterbar och väldigt fin att arbeta med fast att den till en början är kladdig. Detta ger luftiga och saftiga bullar! Läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att förstå och lyckas med en fin deg!

3. Jäs länge! Underskatta inte vikten av god och lång jäsning. Lussebullar behöver jäsa i 2 omgångar, en gång i bunken efter knådning samt en gång efter utbak innan de gräddas. Mitt bästa tips till dig! Kolla aldrig på klockan - kolla på degen!

Degen i detta recept ska minst ha dubblats i storlek. Lussebullarna ska också minst ha dubblats i storlek på plåten, sprid därför ut de med gott mellanrum. Detta ger de bästa och fluffigaste bullarna du kan tänka dig. Det må ta lite tid, men ska det va så ska det!

veganska-lussebullar-recept.jpg

Vänligen! Läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att få svar på dina frågor och för att få bättre förståelse för hur du lyckas med lussebullarna, tack! ❤️

Lussebullar bakade på rapsolja & vatten

(- ca 25st)

Torra ingredienser
7g salt (1 tsk)
7g torrjäst (1/2 förpackning)
1050g vetemjöl + lite extra för utbak

Blöta ingredienser
500g vatten
200g strösocker
125g neutral rapsolja
2 paket saffran (totalvikt = 1g)*

Valfritt:
60g russin (eller endast ca 50 st för dekoration)
20g strösocker + 20g vatten för pensling

*Är saffranet inte malet så stöt stråna med lite av sockret i en mortel först!

Gör så här

För saffransdegen:

1. Börja med att väga upp de torra ingredienserna. Väg upp det i en bunke eller i den bunke som tillhör en assistent.

2. Blanda samman de torra ingredienserna väl. Används färsk jäst? Läs noteringarna nedan för tillvägagångssätt.

3. Väg upp vatten, strösocker, rapsolja och saffran i en kastrull. Värm sakta upp ingredienserna på låg värme över en spisplatta. Rör om så att sockret löses upp och låt saffranet lösa ut färg i degspadet. Värm till 36-40°C. Blir degspadet för varmt (50°C) så dör jästen.

4. Tillsätt degspadet till de torra ingredienserna. Blanda samman tills att allt mjöl är inblandat och till en väldigt kladdig deg. Degen ska inte knådas ännu. Låt nu istället degen vila i 5 minuter under duk.

5. Nu kan degen knådas. Knåda degen i maskin med degkrok i ca 3 minuter. Stäng av motorn. Ta bort degen som fastnat i kroken och låt degen vila ytterligare 5 minuter under duk. Läs noteringarna nedan för hur du knådar för hand!

Att degen får vila gör degen mer lättarbetad och elastisk då vetemjölets gluten utvecklas under vila. På så vis får du en följsam deg som inte kräver extra mjöl. En kladdig deg ger saftiga bullar.

6. Knåda nu degen i maskin i ytterligare 3 minuter. Sammanlagd “knåd-tid“ är alltså 6 minuter.

7. Lägg gärna över degen i en ny genomskinlig skål av t.ex. glas, då kan du lättare se genom bunken hur degen har jäst då luftbubblor syns i en väljäst deg. Olja skålens botten lite lätt. Låt nu degen jäsa under en kökshandduk i ca 2-2 1/2h.

Kolla på degen och inte på klockan när det kommer till jästiden. Degen är färdigjäst när den har minst dubblats i storlek.

8. Om det ska vara russin i degen, väg upp 60g russin i en kopp och tillsätt varmt kokt vatten över russinen. Låt de stå och dra i vattnet under tiden som degen jäser. Ska russinen endast vara som dekoration, blötlägg då istället endast 50 st.

För utbak av lussebullar:


1. Slå ut luften ur den färdig-jästa degen. Häll av vattnet från de blötlagda russinen och krama ur lite vätska ur de. Tag undan 50 russin som ska användas som dekoration (2 per bulle av 25 st). Knåda in russinen i degen. Det kan vara lite krångligt men tillslut så går det.

2. Dela upp degen i 2 jämnstora bitar, det går också bra att väga degen för att få de 2 bitarna mer exakta i storlek.

3. Börja med att mjöla arbetsytan lite lätt. Använd inte mer mjöl än vad som behövs. Lägg ena degbiten på den mjölade bänkytan, lämna kvar den andra degbiten i bunken.

4. Kavla ut degbiten till en rektangulär form. Tjockleken ska vara ungefär 2-3 mm tjock, det är inte jättenoga, gå lite på ögonmått.

5. Använd en pizza-slicer eller en kniv och skär ut långa strimlor från den rektangulära degen. Degremsornas bredd kan bestämmas själv. Viktigast är att alla remsor är någorlunda jämnstora så att alla lussebullar får samma storlek och bakas kan bakas jämnt. Desto längre och bredare remsa ger desto större bulle.

6. Tag en remsa och rulla halva remslängan mot mitten till en rulle. Vänd sedan upp och ned på remsan och rulla upp resterande rems-halva till en rulle. Nu har du en lussebulle. Fortsätt med denna procedur till degen och alla remsor är slut. Hantera den andra deghalvan på samma sett som den första. Remsor som blir spill kan knådas om och kavlas ut på nytt.

Här finns en video som är skapad av @Brinkenbakar som visar hur du gör. Det var genom henne jag lärde mig!

7. Låt lussebullarna jäsa på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Lägg ungefär 8-9 bullar per plåt. Låt jäsa med fördel i fuktskåp, läs noteringarna nedan hur du lätt gör ett fuktskåp av din ugn! Alternativt jäs under duk i rumstemperatur. Jästiden är ca 2h, viktigast är att bullarna har jäst till minst dubbel storlek och ser luftiga ut. De ska se nästintill överjästa ut!

8. Baka bullarna i mitten av ugnen på 250°C i ca 8-10 minuter.

9. För glansiga bullar gör en sockerlag. I mikron i en kopp eller över spisen, koka samman 20g socker med 20g vatten. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de har kommit ut ur ugnen och fortfarande är varma. Låt svalna på ett galler.

10. Förvara i frys för att undvika att de blir torra. För upptining, micra bullarna på låg värme eller värm på försiktigt i ugnen på ca 100°C i några minuter.

veganska-luftiga-lussebullar.jpg

Noteringar:

  • Skapa ett fuktskåp av ugnen och låt bullarna jäsa där:


    För att få en bra temperatur med god fukt för bullarna att jäsa i så kan du lätt skapa ett fuktskåp av din egen ugn. Så här enkelt är det. Ställ in plåtarna i ugnen, de behöver inte ha en handduk över. Ha en ugnsform eller liknande i ugnensbotten. Häll det kokande vattnet i ugnsformen. Stäng ugnsluckan så att ångan stannar kvar i ugnen. Bullarna får både värme och fukt från vattnet. Ha även igång ugnslampan (EJ VÄRMEN!!) i 5-10 minuter i början av jäsningen. Akta så att din ugnslampa inte bli för varm! Ta ut plåtarna när det är ungefär 15 min kvar av jästiden. Värm upp ugnen inför gräddning efter att du tömt den på plåtarna samt ugnsformen med vatten.


  • Metod att knåda för hand - för dig som inte har en maskin:


    Lyft upp degen från bunkens botten med ena handen, håll i bunken med andra. När du håller i degen, vik den över sig sig mot dess mitt. Rotera sedan skålen en kvart. Återupprepa proceduren som ett sätt att knåda. D.v.s lyft degen, vik den och rotera bunken. Återupprepa konstant i 5 min.

    Här finns en video av Martin Johansson som visar hur metoden fungerar, ta gärna en titt för att lättare förstå (degen kommer inte vara lika elastisk som den på videon då denna innehåller mer fett och socker).

    Procedur: blöt händerna lite lätt före knådning så fastnar det inte lika mycket på händerna. Efter degen är blandad, d.v.s innan knådning låt vila 5 min, knåda därefter 5 min enligt denna metod, låt sedan vila 5 min igen. Avsluta med att knåda ytterligare 5 min efter samma metod (lyfta & vika).

  • Kan jag halvera receptet?


    Ja det går alldeles utmärkt. Se till att behålla enheterna i vikt. Är det första gången du bakar lussebullar eller om du är ovan att baka med jäst så rekommenderar jag att göra en halv sats av detta recept. Främst för att om något går snett så blir det inte lika mycket svinn men också för att det lättare att hantera en mindre deg som nybörjare/ovan bagare.


  • Enkel metod för att hantera en kladdig deg:


    I detta recept rör jag först ihop degen till allt mjöl är iblandat. Degen är då kladdig. Därför låter jag den vila 5 minuter INNAN jag börjar knåda.

    Vad som händer när degen får vila är att glutentrådarna slappnar av och degen blir därför lättare att arbeta med. Därefter får degen knådas antingen 3 min i maskin eller 5 min för hand. Därefter låter jag degen vila igen. Degen hinner slappna av och blir mer samarbetsvillig. Under vila upplever jag också att vätskan hinner absorberas av mjölet och glutenet hinner utvecklas och det hjälper till att göra degen mer elastisk. Det är givetvis främst knådningen som bildar ett starkt glutennätverk och ger en elastisk och smidig deg.

    Följ denna metod med vila, knåda, vila och knåda för att inte tappa tålamodet med denna deg som kan vara lite kladdig i början! Jag lovar, det är värt det! Degen förändras under processen.

  • Kan jag använda färsk jäst?

    Absolut! Det spelar ingen roll om det är “blå eller röd” jäst som är färsk. Det du behöver tänka på då är att du ska lösa upp den torra jästen i degspadet. Så när du har följt punkt 3 i instruktionerna för receptet smula då ned jästen i degspadet. Se till att endast värma degspadet till 36-37°C!

  • Kalljästa lussebullar:

    För en deg jäst på torrjäst - Följ receptet fram till punkt 7 (under”för saffransdegen”)! Låt degen jäsa i en bunke eller låda som har ett tätslutande lock. Låt jäsa framme i rumstemperatur i 60 min. Du ska se att jäsningen har kommit igång ordentligt, jäst till den är ungefär 50% större. Ställ sedan in degen i kylen och låt den jäsa klart under natten.

    För en deg på färsk jäst - Gör samma sak som förklarat ovan, den enda skillnaden kan vara att den färska jästen kommer igång snabbare och kanske inte behöver stå i rumstemperatur i 60 min utan kanske endast 45. Jag har endast kalljäst på torrjäst och kan därför inte säga med säkerhet. Huvudsaken är att degen får jäsa till den blivit iallafall 50% större innan den stoppas in i kylen. Har den inte jäst något alls bör den inte stoppas in i kylen ännu då det händer väldigt lite i kylen om jäsproceduren ännu inte startat ordentligt!

    Om du ska ha russin i degen så låt även russinen ligga i vatten i kylen över natten. Ska du endast dekorera med russin så kan de blötläggas i kokande vatten under den tid som lussebullarna jäser på plåten.

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk granola - recept med övermogna bananer

Vegansk granola - recept med övermogna bananer

Vegansk äggröra - Scrambled tofu

Vegansk äggröra - Scrambled tofu