Vegansk jordgubbstårta med jordgubb och rabarbermousse

Vegansk jordgubbstårta med jordgubb och rabarbermousse

Mjuk, fluffig, saftig, söt & syrlig, gräddig & go, toppad med massor av färska jordgubbar.

… så vill jag beskriva denna veganska jordgubbstårta! 🍓

Denna sommartårta med vispad grädde, toppad med svenska färska jordgubbar och fylld med en fluffig söt-syrlig jordgubb - & rabarbermousse har jag bakat sedan 2019. Under åren har jag bättrat på receptet & skaffat mig erfarenhet så att den verkligen ska vara perfekt innan jag lägger upp det här på bloggen (märks det att jag är en perfektionist?).

Jag hoppas att du som jag kommer att älska denna tårta. För mig smakar den verkligen sommar & är en klassisk svensk sommartårta fast med en modern tvist då den är fylld med mousse.

Att göra denna tårta kan verka som en lång process, men tänk på att du delar upp arbetsbördan på olika dagar. Se bara till att ha planerat i förväg så kommer det att gå bra. Lämna gärna en kommentar om du har några frågor så hjälper jag dig gärna! 💚

För ett lyckat resultat! Vänligen, läs igenom receptet noga innan du börjar baka.

Vegansk jordgubbstårta

( ca 6-8 bitar/ 15-17 cm Ø)

Vegansk jordgubb- & rabarbermousse


225g frysta jordgubbar & färsk / fryst rabarber
- ca 50/50 av vardera (total vikt 225g)
60g gelésocker multi (2/3 dl)
2 tsk vaniljsocker
1 msk vatten
100g vegansk vispgrädde

Gör så här:

Vegansk midsommartårta:

1. Vegansk tårtbotten: Baka tårtbotten efter detta recept i god tid före du ska servera tårtan. Att baka en tårta (som är lyckad) är minst ett 2-dagars projekt!

2. Dela tårtbotten: Låt tårtbotten svalna helt och gärna lite till innan du skär den i 3 lager. Botten går bra att frysa in om den förbereds i god tid innan tårtan ska serveras.

- Tårtbotten går även bra att dela dagen efter den har bakats. Den blir lite fastare då men också lite torrare. Därför rekommenderar jag vid detta fall att tårtan verkligen får stå och safta sig i minst 1-2 dygn före servering. Tårtbotten kan också delas i lager halvt upptinad!

3. Förbered jordgubb- & rabarbermousse: Se instruktioner nedan! Moussen kan förberedas samma dag som tårtan fylls eller dagen innan om så önskas.

4. Tag fram tårtformen igen! Använd nu samma form med löstagbar botten som tårtbotten gräddades i. Se till att den är ren! Klä formen med plastfolie.

- Jag brukar ta en lång längd plastfolie & lägga den lodrätt i formens botten och så att den går upp långt över kanterna, sedan gör jag samma med en bit till plastfolie som jag klär formen i vågrätt. Botten och formens väggar ska alltså vara täckt i plastfolie.

5. Fyll tårtan: Lägg 1 lager av tårtbotten i formens botten.

- Tänk på att botten kommer att bli tårtan topp sedan då tårtan kommer att vändas upp och ned när den tas ut ur formen! Välj därför ett tårtlager som har plan & fin yta!

Fördela hälften av sylten på tårtbotten & fördela därefter hälften av moussen på sylten. Repetera ovanstående process för lager två. Avsluta med att lägga det sista & tredje tårtlagret på toppen! Se till att dra plastfolien som ligger längs kanterna uppåt vid varje lager så att det inte trycks ned i formen.

7. Plasta in tårtan: Tryck till lite lätt på tårtans topp för att jämna ut tårtans alla lager och så att det ser plant ut. Ta nu plastfoliens kanter och dra med de upp så att de går att täcka över tårtans topp. Täcker de inte toppen helt så lägg en till bit plastfolie för att täcka över tårtan! Viktigt att den är väl täckt så att sen inte torkar ut och tar smak av kylskåpet. Vid det här tillfället så går det att frysa in tårtan & vänta med att dekorera till ett annat tillfälle. Frys isåfall in den fyllda men nakna tårtan i formen med plastfolie.

- Genom att fylla tårtan i dess form så håller den ihop bättre och sätter sig rakt, tårtan blir alltså inte sned.

8. Viktigt steg - låt tårtan safta sig! Ställ nu in tårtformen med tårtan i kylen. Låt stå och safta sig över natten, gärna i 2 dygn om tid finns (1 dygn räcker också gott & väl). Detta gör att alla smaker gifter sig bättre och tårtan blir super-saftig och smakrik! Moussen får också chans att bli fastare & hålla samman alla lager.

9. Nu är det dags att spackla tårtan!
Vispa upp önskad mängd vegansk vispgrädde. Minst 125g för att det ska kunna täcka tårtan! Vispa upp mer om du vill sprita extra mängd grädde på tårtan. Vänd tårtan upp och ned när den kommer ur formen direkt på fatet tillhörande tårtkupa eller gärna på ett tårtpapper/kartong om den ska kunna flyttas runt. Spackla & spritsa tårtan med vispad grädde efter egen önskan & kreativitet.

10. Dekorera tårtan! Dekorera tårtan valfritt, men se till att inte snåla med de färska jordgubbarna, det är trots allt en sommartårta med grädde & jordgubbar.

11. Servera tårtan, imponera & njut! Tårtan kan förvaras i kyl i en tårtkupa i iallafall 1 veckas tid (räknat från den dag som den fylldes). Har tårtan stått ute i solen kan hållbarheten ändras avsevärt!

Vegansk jordgubb- & rabarbermousse:

1. Hacka upp de frysta jordgubbarna i mindre bitar. Skölj & rensa rabarbern noga, skär i små tunna skivor.

2. Tillsätt rabarber & jordgubbar till en kastrull med lock. Låt koka upp under lock på spisens medelhög till hög värme.

3. När det kokar ordentligt så rör om & sänk till medel värme. Låt småkoka under lock i ca 3-5 min eller till att frukten blivit mjuk & lite sönderkokt. Håll koll & rör om ibland!

4. Tillsätt nu gelésocker & vaniljsocker. Rör om & låt småkoka ytterligare ca 3-5 min under lock. Rör om med jämna mellanrum. Sylten är klar när frukten är sönderkokt och att det ser ut som en tjock sylt, sylten kommer också tjockna och sätta sig när den svalnar.

5. Medan sylten fortfarande är varm! Tag från kastrullen 5 msk och lägg undan i en skål/liten glasburk. Blanda genast i 1 msk vatten för att tunna ut sylten. Eftersom att sylten innehåller gelésocker blir den lätt för hård annars. Låt svalna & spara till senare då tårtan ska fyllas.

- Sylten ska användas till 2 lager (hälften, hälften på vardera lager).

6. Låt sylten som är kvar i kastrullen svalna helt, denna ska användas till att göra mousse.

- Denna sylt innehåller gelésocker då vi inte använder gelatin i vegansk mousse. Det hjälper moussen att få en fast & lite mer stabil konsistens.

7. Vispa upp vispgrädde, gärna med några droppar citronsaft/ ljus vinäger för att få den veganska vispgrädden att vispa sig fast. Vispa den fast så att bunken kan vändas upp & ned utan problem.

8. Rör ned den avsvalnade sylten i den vispade grädden (sylten som INTE späddes med vatten!). Blanda runt försiktigt till en mousse.

9. Fyll tårtan på direkten, om inte så låt moussen stå kylt & täckt tills dess att tårtan ska fyllas.

- Moussen brukar jag förbereda precis innan jag ska fylla tårtan men det går bra att göra den i förväg också!

10. Följ nu instruktionerna ovan för att fylla & dekorera tårtan!

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk krämig pastasallad med knaperstekt vegobacon

Vegansk krämig pastasallad med knaperstekt vegobacon

Hemmagjort cashewnötssmör i Vitamix

Hemmagjort cashewnötssmör i Vitamix